top of page
Search
  • Writer's pictureSamu Saastamoinen

Suomalainen – unohda promillerajat!

Mitä yhteistä on Suomella, Ghanshalla ja Chicagolla?


Kyseessä ei ole vitsi eikä kompa. Ja säästettäköön myös googlausaikaa kertomalla, että Ghansha on 7,4 miljoonan asukkaan kaupunki Kiinassa. Yhteistä näille kolmelle on, että pieni pohjolan hyvinvointivaltio, keskikokoinen kiinalaiskaupunki ja 2,7 miljoonan asukkaan ”Windy City” tuottavat maapallolle jokseenkin saman määrän CO2-päästöjä.


Jos saisin sentin joka kerta, kun joku argumentoi ”Suomen osuus maailman päästöistähän on alle promillen, joten mitä tahansa teemmekin, sen vaikutus on mitätön”, minulla olisi varaa ostaa vähintään lähituotettu luomukauravälipala. Argumentti on lisäksi totta. Siinä on vain se pieni ongelma, että saman perusteen voi esittää myös ghanshalainen ja chicagolainen. Ilmaston kannalta kansallisuus tai kämppä tietyssä kaupungissa on aivan yhtä sattumanvarainen viiteryhmä.


Ilmaston kannalta kansallisuus tai kämppä tietyssä kaupungissa on aivan yhtä sattumanvarainen viiteryhmä

Miksi kosmopoliitiksi tunnustautuva suomalainen ei ilmastoasioista puhuttaessa haluakaan leimautua EU-kansalaiseksi (ja edustaa n. 10 % maailman päästöistä) tai olla pohjoinenpallonpuoliskolainen (n. 75 %* päästöistä)? Vai voisiko Korso (7 402 asukasta) lanseerata itsensä lähes ilmastoneutraaliksi lähiöksi, koska tuottaa vain 0,0013 ‰ CO2-päästöistä?


Parhaiten pullat ovat tietenkin uunissa, jos on individualisti, joka ei vertaa itseään kehenkään. Koska en kuulu mihinkään ryhmään, tuotan alle seitsemäsmiljardisosan ihmisten päästöistä – olen Nylon Beatin sanoin melkein syytön. Samaan logiikkaan on päätynyt myös osa poliitikoista: ”Ympäristössä ja ilmastossa keskusta pyrkii asemoitumaan puolueeksi, joka ei syyllistä ketään ilmastonmuutoksesta”.


Rehtorin puhuttelussa sanot, että se naapuriluokan poika heitti ikkunaan paljon isomman lumipallon

Tämä ei muuten ole poliittinen kannanotto – populismi voi hyvin kaikkialla, ja tämä sitaatti vain sattui sopimaan asiayhteyteen parhaiten. Voidaan siis todeta, että ilmastonmuutos ei ole kenenkään syy – siis ainakaan minun. Muistuuko kenellekään mieleen se hetki, kun olet rehtorin puhuttelussa ja alahuuli väristen sanot, että se naapuriluokan poika heitti ikkunaan paljon isomman lumipallon?


Lumesta puheenollen, toivotaan hienojen hiihtokelien jatkuvan. Haarakäyntinousussa vapautuneen hiilidioksidin voit kompensoida vaikka täällä.Janne Haila

Karbonautti 🚀


*) Koska ilmastoasioista puhuminen lipsahtaa helposti lähteiden tarkistamiseen:


Väite Suomen, Ghanshan ja Chicagon yhteneväisistä CO2-päästöistä perustuu maiden väliseen vertailuun ja oletukseen, että mainitut kaupungit edustavat maansa keskivertoa.


Väite, että Suomen osuus maailman päästöistä on promille, on suuntaa-antava yleistys toisistaan hieman poikkeavista lähteistä – suuruusluokka on oikea.


Väite pohjoisen pallonpuoliskon 75-prosenttisesta päästöosuudesta on täysin tuulesta temmattu. Ottamani luovan vapauden peruste on koko kirjoituksen väittämä: tällaiset jaottelut ovat turhia, tyhmiä, pyllystä.

 

Keskustele aiheesta täällä


Kompensoi päästösi täällä


4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page